Pereka yang telah di REKA…

Assalamualaikum….

Lama dah aku menunggu barang nie dari US…sesiapa yang familiar dengan laman web http://www.deviantart.com nie mesti tertarik design serta artwork diaorang…entah bila laa aku nak secanggih diaorang nie…Zaman dulu aku rajin menghantar design² kat www.sifoo.com tapi sekarang dah jadi malas lak…

patches

try tgk alamat tue dari maner…hehehehheee..

Patches nie aku nak lekat kat jaket…huhuhuhu…aku pun tak tau leh dapat…aku hanya minat pada design2 deviantart nie…kat situlah sumber inspirasi aku bila aku ingin memulakan sesuatu design…thanx to bro Yan, sahabat aku sanggup snap photo² nie…( kang aku banjer teh tarik )…aku beli pakai creadit card…huhuhuuhu..nasib baik murah jerk…tunggu laa dapat bonus lak..aku nak beli jacket diaorang lak…:D…

 

 

Bila dapat patches nie aku pun bukak laa web diaorang….hampeh sungguh..siap ada yang baru lak..T-Shirt baru lawa² pulak….huhuhuhu…kalau aku beli memang ujung bulan nie aku makan roti sardin la…abis pasal patches nie…

Aku cuma ingin meluahkan sesuatu yang selama nie aku perhatikan…di Malaysia nie amat terhad idea² yang tidak boleh di bawak keluar…kalau ada pun akan diciplak pulak…contoh Iklan aidilfitri “burung aper”…entah maner satu yang betul…pencipta blog tue atau pengarah tue…tapi sayangnya…ramai cerdik pandai kat Malaysia tidak boleh berbuat apa²…sebab undang² negara nie pun banyak yang belum ada…memang nampak simple dari sebuah karya penulisan ke visual….tapi agak pelik jugak karya dari India sama pula dengan mereka nie…so maner satu betul…

Adakah laku sesebuah trademark? Kita boleh ker melawan Undang ² adaikata memang sahih itu hasil kerja kita…tapi para² pereka grafik mahupun pereka dalam dan pereka bangunan mesti ada terselit dari mana² design luar…di ubah 70% mungkin….jadi jujurkah pekerjaan kita…ada orang kata sebagai refferences kita tak ciplak…tapi betul ker?…begitu juga para² dari bidang lain…karyawan dari bidang penulisan, musik atau nyanyian…adakah mereka tidak pernah meniru dari mana² karya luar…aku pun kagum dengan pelukis dari bawah jambatan nie…walaupun diaorang nie dalam bidang “kedoktoran” tapi mereka nie ada bakat melukis…tengok lah hasil dari tembok² sekitar Kuala Lumpur nie…takkan orang² terpelajar lak yang buat..tapi hasilnya memang menarik…

Ini semua hanyalah sebagai peringatan diri sendiri..adakah aku tidak pernah meniru…ingin menjadi seorang yang jujur…mampukah aku? Ingin mencari keaslian sendiri…jadi kita sama² mencari kejujuran tue dari segala aspek..dunia mahupun akhirat.

One Response to “Pereka yang telah di REKA…”

  1. cerita pasal burung tu, dah lama gak saya dengar..
    saya rasa ustazah saya yg citer…

    ia sebuah cerita teladan lama..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: